Life

Un câmp de lavandă

Acum două săptămâni am fost pentru prima dată la LavanDaria, chitită pe lavandă, bineînțeles. Pe poze în lavandă, mai exact.

Mai întâi de toate, aș vrea să spun că îmi doresc foarte tare să văd și un lan franțuz. Sau măcar unul bulgăresc. Pentru comparație, nu de alta. Cele bulgărești îmi par tare frumoase, cel puțin de la distanță, așa cum le-am văzut până acum. Lavanda franceză pare desprinsă din basme. Și sunt curioasă dacă într-adevăr așa e…

lavanda-25

lavanda-11

Fantasmele mele fotografice visează câmpuri vaste, bogate, colorit viu și-un parfum demențial, numai bune de țesut povești în jurul lor. Am descoperit totuși un colț de Provence, aici, la LavanDaria – un mic univers învăluit în mireasma lavandei. Și am purces întru explorare și fotografiere. Ar fi fost o plăcere să fac asta la ceas de seară, cu un apus grandios pe fundal și liniște deplină, cel mult un zumzăit de insecte și adierea vântului (s-a notat însă pentru proxima ocazie).

lavanda-30

lavanda-4

lavanda-43

lavanda-14

lavanda-18

lavanda-22

Lavanda (pe numele ei științific lavanda augustifolia sau lavandula officinalis) are o istorie îndelungată și fascinantă. Înșir mai jos câteva chestiuțe interesante, până vă plictisesc cu fotografiile mele:

1. Se crede că denumirea de “lavandă” își are originea în latinescul “lavare” care înseamnă “a spăla“, deoarece romanii o foloseau adesea ca adaos în apa de baie, întocmai pentru proprietățile dezinfectante și antiseptice.

2. Egiptenii erau fani și eu. Foloseau lavanda în ritualul de mumificare pentru a ajuta în procesul de conservare.

3. Cleopatra, se pare, ar fi folosit parfumul de lavandă pentru a-l seduce pe Iulius Caesar, și, mai apoi, pe Marcus Antonius (cuceritoare de inimi lavanda, este?).

4. Istoria lavandei mai spune că aceasta era folosită de către creștini ca și talisman împotriva răului și deochiului. Ulterior a devenit una din florile asociate cu ziua Sf. Ion.

5. Lavanda este simbolul regiunii Provence (v-așteptați?).

6. Dacă trăiţi pe planeta Pământ, ştiţi deja – lavanda este folosită în industria cosmetică şi în aromaterapie (şansele sunt că aveţi sigur prin casă un beţişor / un săpun / un detergent cu lavandă; lavandă iz evriuer).

7. Lavanda se folosește atât ca tratament pentru dureri de cap / arsuri / muşcături de insecte / insomnii, cât şi ca ingredient culinar (am mâncat eu în trecut o minunăție de cheesecake cu lavandă raw-vegan – mirosea a dero și greu m-am lăsat convinsă să mănânc; noroc cu fii-mea, care pe atunci avea un an și un pic – căutam mereu pentru ea prăjituri fără zahăr sau alți crocobauri).

Șmecherie lavanda.

Poate totuși, la anul, Provence?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s